A Szentatya kubai látogatása igazi meglepetés az országnak

Már javában zajlanak az előkészületek Kubában és Mexikóban a Szentatya látogatásával kapcsolatban, amelyre március 23. és 28. között kerül sor. A helyi püspöki konferenciák már közzétették XVI. Benedek hivatalos programját, amelyet maga a pápa jelentett be. Jaime Ortega bíboros, Havanna érseke arról nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak, hogyan fogadták a hírt az országban.

Nagy örömet jelentett mindenki számára és nagy várakozás előzi meg a pápai utat. Nagy meglepetés, hogy a Szentatya Kubát választotta Mexikó mellett latin-amerikai látogatása célpontjául. Mexikó nagy ország, jelképes egész Latin-Amerika szempontjából. A pápát már több alkalommal meghívták Bertone bíboros kubai látogatása óta, ami éppen egybeesett az új elnök, Raúl Castro beiktatásával. Ez alkalommal az új államfő nagy lelkesedéssel újra megerősítette a meghívást.

II. János Pál látogatása meghatározó esemény Kuba történetében. XVI. Benedeknek most kivételes alkalom adódik utazására: a Cobrei Szeretet Szűzanya-ikon megtalálásának 400. évfordulója. Szűz Mária tisztelete nemzeti jellegű, egyesíti az egész országot. A pápa a szeretet zarándokaként érkezik majd a szigetországba.

A látogatáshoz fűződő várakozásokról Ortega bíboros elmondta: az emberek szívéhez és egy nép lelkéhez irányuló pápai út olyan változásokat idéz elő, amelyek konkrétan nem kimutathatóak. Mély nyomot hagy az emberekben, amellyel egy új időszak veszi kezdetét. Eleven emlékek élnek az emberek szívében II. János Pál látogatása kapcsán és nagy várakozással fordulnak XVI. Benedek érkezése felé. A lengyel pápa útját követően sok minden megváltozott az egyház számára. Ma nagyobb hozzáférése van a kommunikációs eszközökhöz és fogadhat misszionáriusokat külföldről. A havannai érsek évek óta a legnépszerűbb kubai televíziós csatornán ismerteti karácsonyi üzenetét, amely jelentős hatást eredményez. Filozófiai, teológiai és más vallási témájú könyvek is érkezhetnek az országba.

Az egyházi élet legnagyobb problémája a hivatások válsága. Havannában nemrégiben épült egy papi szeminárium, ahol 60 fiatal készül a papságra. Kevés azonban a szerzetesnői hivatás. Külföldi segítségre és a világiak nagyobb mértékű bevonására van szükség – hangsúlyozta Jaime Ortega bíboros, Havanna érseke XVI. Benedek közelgő látogatásával kapcsolatban.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Hozzászólás írása: